Velkommen til denne nettsiden
I de første årene av krigen brukte tyskerne enkle måter å kamuflere hjelmene sine på, som å kline på skitt/gjørme eller å surre rundt brødposereimer og lignende for å feste gress og grener som kamuflasje. Men etterhvert som krigen gikk inn i en mer defensiv karakter var det behov for en mer sostifikert måte å kamuflere hjelmene på og hjelmene ble malt i forskjellige farger og mønster. Forskjellige teknikker ble brukt som maling med pensel/kost eller med datidens sprøytemalingsutstyr som kan minne om "airbrush". Soldater som tjenestegjorde i motoriserte enheter hadde tilgang på sprøytemalingsutstyr og et større utvalg av maling og derfor ser man fra datidens bilder at disse enhetene hadde ofte kamuflasjehjelmer med mønstre som hadde flere farger. Når disse enhetene sprøytemalte sine kjøretøyer og større utstyr fikk ofte hjelmene et lag med samme malingsmønstre sprøytet på.
I de påfølgende kapittlene (Kamuflasjehjelmer 1, 2, 3 og 4)) vil jeg vise et mangfoldig utvalg av av hjelmer kamuflert med en farge, to farger eller tre farger i forskjellig mønstre og struktur. Norge hadde en okkupasjonsstyrke på omtrent 350 000 soldater og flesteparten av disse var stasjonert i statiske forsvarsposisjoner som kystfort, flybaser, marinebaser og baser rundt strategiske punkter i landet. De hadde som regel god tilgang på utstyr, maling og god tid til å utforske og utbedre forskjellige kamuflasjeteknikker som gjør at man finner et ganske stort utvalg av forskjellige kamuflasjehjelmer. I tillegg til dette har Norge også en variert topografi og forholdsvis variert klima i nord, sør, vest og øst som gjorde at flere hensyn måtte tas når man skulle tilføre hjelmene kamuflasjemaling og mønster.
De fleste av hjelmene vist i disse kapittlene er fra egen samling, men andre norske samlere
har bidratt med mange kamuflasjehjelmer vist på disse sider. Likevel er disse bare en liten del av de kamuflasjehelmene som fantes på norsk jord i 1945 og i andre norske samlinger.
M40 ET68 med en intense grønnfarget sandmaling. Legg merke til det lave ventilasjonshullet som er en fabrikkasjonsfeil. Dekalen som er klart synlig gjennom det tynne malingslaget er mest sannsynlig en KM dekal da stedene der den vises har en klar gullfarge. Hjelmen er funnet nær Måløy. Det finnes flere hjelmer med samme farge og tekstur i andre norske samlinger.
M40 NS66 Heer SD med mørk grå sandmaling. Hjelmen har blitt påført sand fra stranden da det er rester av skjell og småsteiner man finner i strandsand. Denne hjelmen er nesten ikke å se på avstand når man har en bunkervegg eller bunkertak som bakgrunn. Det er funnet flere av denne type "bunkercamo" i Norge før.